Er det en god ide at låne penge til aktier?

Når man låner penge til aktier betegnes det med et bestemt begreb kaldet “gearing”. I sin essens betyder det blot, at man låner penge til at supplere sine egne midler og dermed geare sin investering et bestemt antal gange. Hvis man har egne midler for 100.000 kr. og samtidig låner 100.000 kr. siger man, at investeringen er gearet med 2. På Lån.dk kan du læse mere om at låne penge.

Et citat lyder: “Risk is like fire: if controlled it will help you; if uncontrolled it will rise up and destroy you”. Dette er et helt centralt citat til brug i svaret på om det er en god ide at låne penge til aktier. Hvis man benytter kontrolleret gearing er det en god metode til at optimere sin forrentning, men hvis der geares for meget, kan man risikere at miste alt.

Kontrolleret gearing kan forøge din forrentning
Ved en investering skal man altid overveje sin tidshorisont. Som hovedregel kan det siges, at jo længere tidshorisont, des højere risiko kan man tage. OMXC20 har historisk set givet et årligt afkast på 7-10% med et maksimalt fald i kriseår på omkring 50%. Dvs. at man ved et tidshorisont på 2-3 år sagtens kan tabe mange penge på en investering i et index, men hvis tidshorisonten bevæger sig op på mere end 5 år, er man mere eller mindre garanteret en gevinst.

I den forbindelse kan gearing være et godt element til at forøge forrentningen til mere end 7-10%. Tages der udgangspunkt i, at man aldrig nogensinde ønsker at tabe mere end sine egne midler, bør man med udgangspunkt i, at det maksimale fald i OMXC20 bliver 50%, geare sin investering med 2. På den måde forøges den årlige forrentning til et gennemsnit på 14-20% - med andre ord kan denne form for kontrolleret gearing på lang give en stor forøgelse af dit potentielle afkast.

Ukontrolleret gearing kan få dig til at gå fra hus og hjem Der findes forskellige metode til at gøre gearing letter for den ikke-professionelle investorer. Dette gennem gearede certifikater, samt margin-handel. Disse typer af gearing er oftest langt højere end i ovenstående eksempel - her snakker vi en gearing op til flere hundrede gange. Dette medfører en langt større risiko og bør under ingen omstændigheder spekuleres i for uerfarne investorer. Derudover bør man aldrig investerer alle sine midler på denne måde - hvis man alligevel gør, er der en reel risiko for, at man taber mere end det investerede beløb (grundet gearing), hvilket i sidste ende kan medføre, at man går fra hus og hjem.

Som konklusion kan det siges, at det er en god ide at låne penge til aktier, men gearingen skal være under fuld kontrol - ellers kan det gå grueligt galt og man kan i værste tilfælde miste alt hvad man ejer.