Side 1 | 2 >>

Guide til danske fodbold-aktier

Køb af fodbold-aktier handler i højere grad om følelser end om afkast og profit. Derfor ser man ofte aktierne svinge meget, både op og ned. På kort sigt er det oftest resultaterne på banen, der er afgørende for hvordan det går den pågældende aktie på børsen.

Vi går på næste side lidt mere i dybden med do-and-don't-overvejelser omkring investering i fodboldaktier. Mange investorer køber dog også fodboldaktier for at opnå aktionærfordele som f.eks. fribilletter eller for helt generelt at støtte klubben.Nedenfor finder du en oversigt over danske børsnoterede fodbold-klubber:

NASDAQ OMX Nordic


AaB

Aalborg Boldspilklub - AaB - daterer sig tilbage til 1885, men Aab A/S blev først etableret i 1987 og rekonstrueret i 1991 i forbindelse med en betalingsstandsning. AaB har en lang tradition som tophold i dansk fodbold og med det store nordjyske opland er man også en af de klubber, der historisk set har trukket flest tilskuere. Spillertruppen omfatter 22-24 fuldtidsprofessionelle. Klubben overtog i marts 2003 håndboldklubben Aalborg HSH ApS og har omdøbt denne til AaB Håndbold. Primo september 2003 overtog selskabet ligeledes nogle af aktiviteterne i Aalborg Ishockey Klub og selskabet er nu repræsenteret i den bedste liga under navnet AaB Ishockey. Derudover ejede AaB 49% af Event og Marketingsselskabet 9000 Lux, som dog blev solgt pr. 1. marts 2008. I 2001 overtog AaB salg af konsumvarer, drift af cafeteria og restauration fra Aalborg Kommune. Disse aktiviteter er lagt ind under datterselskabet Aalborg Parken. Datterselskabet har i 2003 også overtaget forpagtningen af cafeteria-driften i arenaen Gigantium. I forbindelse med en omstrukturering af selskabet i 2003 er AaB Fodbold A/S lagt ind under det nye moderselskab AaB A/S. Samtidig er opdelingen mellem A- og Baktier ophørt. Med virkning fra 1. januar 2007 blev AaB medejer af Sportmaster-butikker i Nordjylland.

Se den aktuelle kurs på AaB aktier.


Brøndby IF

Brøndbyernes IF Fodbold A/S, som er selskabet bag ligaholdet og talentholdene, blev stiftet den 15. maj 1978 i forbindelse med indførelsen af professionel fodbold i Danmark, og selskabet blev i 1987 introduceret på Københavns Fondsbørs. Brøndby IF var hermed den anden fodboldvirksomhed i verden, der blev børsnoteret. Brøndby har været en af de dominerende fodboldklubber i Danmark siden 1985, hvis hovedmålsætning er at være den bedste danske fodboldvirksomhed indenfor alle områder. Det er lykkedes Brøndby IF at hjemføre det danske mesterskab ti gange og pokaltrofæet fem gange. Vestegns-klubben ejer desuden GildhøjCentret. Klubben har senest udvidet aktiviteterne med bygning ved østtribunen indeholdende blandt andet den eksklusive Michael Laudrup lounge og Sportscafeen 1964. Selskabets langsigtede målsætning er, at Brøndby Stadion omkranses af bygninger på alle sider. Bygningerne skal medvirke til at gøre Brøndby Stadion til et aktivitetscentrum for sport, uddannelse og sundhed, hvor Brøndby Stadion på såvel kampdage som i det daglige er et samlingssted for befolkningen.

Se den aktuelle kurs på Brøndby aktier.


PARKEN Sport & Entertainment

De sportslige aktiviteter inden for fodbold startede i 1992 med etableringen af Football Club København (F.C. København) ved en overbygningsaftale mellem divisionsholdene fra B1903 og KB. KB blev stiftet tilbage i 1876 som den første fodboldklub uden for Storbritannien. Opførelsen af PARKEN i 1991/92 var en af årsagerne til, at F.C. København blev etableret, idet opførelsen af et moderne stadion blev anset for at udgøre de ideelle rammer for en samlet københavnsk klub. I 1997 blev selskabet introduceret på Københavns Fondsbørs. Siden børsintroduktionen har ledelsen fokuseret på at udvide selskabets aktiviteter og indtægtsgrundlag, således at deres afhængighed af sportslige resultater mindskes. Som led i denne strategi erhvervede de i 1998 PARKEN, der omfatter Carlsberg-, FONA- samt Dong Energy-tribunen opført i 1991/92 med bl.a. loge-, restaurations- og konferencefaciliteter, den tidligere hovedtribune, Coca-Cola-tribunen, med tilhørende faciliteter, fodboldbane, samt ejerskabet af Sportscafé med bowlinghal og tilhørende lokaler. Købet af PARKEN og udvidelsen af koncernens indtægtsgrundlag har betydet, at mindre end halvdelen af indtægterne i de senere år er direkte relateret til F.C. København. Dette var baggrunden for, at man i 1999 ændrede navnet fra Football Club København A/S til PARKEN Sport & Entertainment A/S. I 2002 har koncernen endvidere købt en del af selskabet e-billetter A/S, der sælger billetter til sports- og underholdningsarrangementer over hele Danmark. Kontortårnene i hjørnerne PARKEN er også blevet erhvervet, således at koncernen nu er ejer af hele PARKEN-komplekset. I juli 2002 overtog selskabet de professionelle håndboldaktiviteter i FIF for såvel TDC-liga-holdet for herrer som HåndboldLiga-holdet for damer. Selskabet viderefører elitehåndbolden under navnet ”FCK Håndbold”. I februar 2004 erhvervede selskabet desuden 75% af Lalandia.

Se den aktuelle kurs på FCK aktier.

SIF Fodbold Support

SIF Fodbold Support A/S blev stiftet i 1982 i forbindelse med, at der indførtes professionel fodbold i Silkeborg IF. I 1989 blev Silkeborg IF som den tredje danske fodboldklub noteret på Københavns Fondsbørs. I 2000 dannedes Investeringsselskabet af 28. december 2000 A/S. For et beløb på 15 millioner kroner erhvervede Investeringsselskabet 50 procent af rettighederne til selskabets transferindtægter i en periode gældende på ti år. SIF Fodbold Support A/S har en tilbagekøbsret til aktierne i investeringsselskabet til en forud aftalt pris. Selskabets driftsindtægter består af nettoentreindtægter, sponsorindtægter, transferindtægter samt andre driftsindtægter, mens den væsentligeste omkostning er til personale, herunder træner og spillerlønninger.

Se den aktuelle kurs på SIF aktier.

Århus Elite

Århus Elite A/S blev oprindelig stiftet under navnet AGF Kontraktfodbold ApS d. 8. marts 1978. Pr. 1. januar 2005 skiftede selskabet navn til Århus Elite A/S og overtog samtidig 60 procent af ejerskabet af Århus GF Håndbold samt det fulde ejerskab af Atletion, som driver idrætskomplekset NRGi Park. Idéen var at skabe den førende underholdningsvirksomhed i Vestdanmark indenfor topsport, såvel som kulturelle og kommercielle aktiviteter. Pr. 1. juli 2005 overtog Århus Elite A/S også 60 procent af ejerskabet af basketball-klubben Bakken Bears. I efteråret 2007 blev Århus Elite Floorball og Århus Elite Dans etableret. Selskabets indtægter består dels af indtægter ved kampe og transferindtægter (spillersalg), samt indtægter ved samarbejdsaftaler (sponsorer). Selskabets største udgiftspost er lønninger til spillerne.

Se den aktuelle kurs på AGF aktier.Dansk AMP


AC Horsens

AC Horsens (Alliance Club Horsens) blev stiftet den 1. januar 1994 af HFS og FC Horsens med det formål at samle de bedste spillere på et fælles elitehold (divisionshold). I sæsonen 2004/05 gik drømmen om Superligaen i opfyldelse, og klubben kom tilbage i landets bedste række efter næsten 35 års fravær. Klubben rykkede dog ned i 1.divisionen igen efter sæsonen 2008/09. AC Horsens driver en professionel fodboldforretning baseret på indtægter fra sponsorater, entre, TV og indtægter ved deltagelse i turneringer under Dansk Boldspil Union. AC Horsens’s målsætning er at komme tilbage i SAS Ligaen og på sigt at etablere sig som midterklub i ligaen og at være en attraktiv klub for talentfulde spillere, der ønsker at finde et springbræt til en stor fodboldkarriere.

Se den aktuelle kurs på AC Horsens aktier.

FC Midtjylland

FC Midtjylland A/S blev dannet 1. juli 1999 som en fusion mellem 1. divisionsklubberne Herning Fremad (stiftet 1918) og Ikast FS (stiftet 1935). Selskabets sportslige målsætning er på kort sigt at etablerer sig i den bedste halvdel af SAS ligaen. På lidt længere sigt er det klubbens målsætning at blive en fast del af top 4.

Se den aktuelle kurs på FCM aktier.

Vejle Boldklub Holding

Vejle Boldklub (VB) er stiftet den 3. maj 1891 og er i dag en af Danmark's største fodboldklubber. Vejle Boldklub Elitefodbold A/S holder stiftende general-forsamling d. 27. januar 1993. Ifølge den nye struktur fra 2007 består Vejle Boldklub af moderselskabet VB Holding A/S, samt de to datterselskaber VB Sport A/S og VB Plus A/S, som begge er 100 procent ejet af moderselskabet. VB Sport A/S tager sig af de forretningsområder, som ligger inden for sportens verden og på Vejle Stadion. VB Plus A/S tager sig af de nye forretningsområder uden for sportens verden.

Se den aktuelle kurs på Vejle Boldklub aktier.

Dansk O.T.C.


FC Nordsjælland

Farum Idræts Klub og Stavnsholt Boldklub blev i 1991 til Farum Boldklub. I 1998 bliver 1. holdet for første gang nogensinde divisionshold. Der indføres kontraktfodbold og Farum Boldklub A/S bliver født. 29. maj 2002 er oprykningen til SAS-ligaen en realitet, og 1. juli 2003 fødes FC Nordsjælland. FC Nordsjælland har en langtidsstrategi om at præge dansk topfodbold med en positiv fodboldfilosofi, og essensen af denne plan er kogt ned i ordene: Til kamp for bedre fodbold! FC Nordsjælland A/S udøver virksomhed med professionel fodbold, drift af fritidsinstitutioner samt afvikling af relaterede arrangementer m.v.

Viborg F.F. Prof. Fodbold

Viborg F.F. blev grundlagt 1. april 1896, hvor det hele startede med meget mere end fodbold. Bl.a. var idrætsgrene som gymnastik, cricket, hockey, boksning, atletik, skiløb, vægtløftning og brydning en del af Viborg F.F., heraf navnet Viborg Fodsports Forening. I foråret 1999 overgik alle spillere i klubben til heltids professionelle kontrakter, og nogenlunde samtidig med overgangen til heltids professionalisme, introduceredes Viborg F.F.Prof. Fodbold A/S på aktiemarkedet. I 2002 oprettede man FK Viborg for at give fodboldtalenter i det midtjyske optimale udviklingsmuligheder. Seks klubber fra Viborg er med i FK Viborg, som hele tiden er med til at udvikle talenter. Derudover har Viborg F.F. et fodboldakademi i Nigeria, i byen Owerri.

Side 1 | 2 >>