Kurtage og andre omkostninger ved aktiehandel

Når man handler med aktier, skal man betale kurtage, som er bankers gebyr for at gennemføre en aktiehandel. Kurtagen er højest, når man får banken til at lægge sine ordrer ind. F.eks. kræver Danske Bank 0,75 procent af det beløb, man handler danske aktier for, i kurtage - og minimum 175 kroner. Hvis man handler via deres netbank er kurtagen helt nede på 0,15 procent med et minimum på 29 kroner.

Ud over den rene kurtage har mange traditionelle banker ekstra omkostninger til depotændringer, udskrift af handelsnotaer og gebyrer for at have depoter til udenlandske aktier.

Er der tale om handel med udenlandske aktier, er det ikke nok at se på kurtagen. Kun ved at medregne valutamarginaler - bankens gebyr for at veksle valuta, hvis man køber udenlandske aktier - får man et retvisende billede.

Desuden bør man holde øje med, hvilken rente man får på ens handelskonto, og hvad udbyderne af aktiehandel ellers kan tilbyde i form af realtids aktiekurser, analyser, rådgivning, nyheder med videre. Vigtigt er også at vælge et sted, hvor man kan lave direkte børshandel og lægge ordre direkte ind i markedet.

Tilbage til oversigten