Pas på råd fra aktieeksperter, når du køber eller sælger aktier

Aktieanalytikere kommer ofte med anbefalinger på, hvilke aktier du skal indkøbe til den samlede beholdning. Men måske skal du til at være lidt mere varsom med at følge rådene, sådan lyder rådene fra et italienske forskerhold. (Kilde: Pixabay, License: CCO, Fotograf: Skeeze)

Helt ny forskning anbefaler dig til at lukke ørerne, når aktieeksperter giver gode råd, om hvilket aktier, du bør investere i. Et italiensk forskerhold har fundet ud af, at du ligefrem kan tabe penge ved at følge eksperternes råd.

De fleste mennesker har nok en forventning om, at det kan betale sig at følge de råd og anbefaleringer, som aktieanalytikere kommer med, men et hold af italienske forskere har fundet ud af, at du kan femdoble din aktiegevinst ved at ignorere deres råd. Det kræver selvfølgelig både viden om markedet, men også modet til at gå imod aktieanalytikernes rådgivning.

Det er forskere fra det italienske Bocconi University, der står bag den nye undersøgelse. Forskerne har kigget på investeringer foretaget igennem de seneste 35 år, og konklusionen er ikke til at tage fejl af. Hvis du igennem de sidste 35 år har valgt at lytte til tonegivende aktieanalytikere fra USA, så vil du have et overskud på 3 procent om året på din samlet investering.

Er du i stedet blandt dem, der har ignoreret de amerikanske aktieanalytikere, og hvis du endda har valgt at satse på aktier, som de toneangivende aktieanalytikere har frarådet, vil du i gennemsnit have tjent 15 procent om året på din samlede investeringer.

Det er Nicola Gennaioli, som er professor i økonomi ved Bocconi University, der står i spidsen for den nye undersøgelse, og Nicola Gennaioli er ikke i tvivl om, at det er psykologien, der spiller den afgørende rolle for, hvorfor det kan give et afkast at gå imod aktieanalytikernes råd.

Der er rigtig mange aktiehandlere, der også arbejder som analytikere, hvilket medfører, at de aktier som analytikere rater højt ender med at blive overvurderet.


Nicola Gennaioli kommer med følgende forklaring:

»Vi har en tendens til at tro, at alle irlændere har rødt hår, fordi rødt hår er mest hyppigt repræsenteret hos irlændere frem for hos alle andre nationaliteter,« forklarer han i en pressemeddelelse.

»Men det er kun 10 procent af irlænderne, som rent faktisk er rødhårede,« tilføjer han.

Vi er altså som mennesker rent psykologisk set programmeret til at overvurdere situationer. Vores fordomme gør os, indimellem blinde over for verdens nuancer, hvilket typisk spiller ind på aktiemarkedet.

Det er altså helt almindelig praksis, at aktieanalytikere har det med at have for høje forventninger til specifikke aktier, hvilket kan ende med at give bagslag.

Tallene viser hvorfor du skal gå imod aktieanalytikeren
Det er ikke kun småpenge, der er på spil, når det kommer til afkast på aktiemarkedet. Igennem 35 år kan det blive til mange tabte penge for de mennesker, der har stolet blindt på analyserne, som aktieeksperterne kommer med. I rene tal fandt Nicola Gennaioli og hans forskerhold ud af, at du der var en forskel på 7 % om året.

Hvis du har valgt at følge rådene som de amerikanske aktieanalytikere har givet, så har du i gennemsnit tjent 3 % om året på din investering i aktier. Hvis du derimod har valgt at gå imod deres anbefalinger har du fået 10 %. Det kan godt ende med at blive rigtig mange penge, når afkastet gøres op i sidste ende.


Aktier er mere sikre investeringsobjekter end kunst

Det er ikke alle mennesker, der bryder sig om at investere deres penge i aktier. Nogle vælger i stedet at sætte deres sparepenge i kunst, men det kan vise sig, at være en langt mere risikabel affære, ifølge forskning på området.

Det er ikke muligt at opnå det samme afkast på kunst, som du kan på aktier og obligationer, og så skal du være opmærksom på, at risikoen ved at købe kunst er langt højere end ved aktiehandel. Kunstpriser bliver meget påvirket af den generelle økonomi, slår forskere fast.

Mona Lisa er blandt verdens mest kendte malerier. Det er malet af Leonardo da Vinci, men værket blev først verdensberømt efter det blev stjålet 23. august 1911 af tre tyve. (Kilde: Pixabay, License: CCO, Fotograf: Wikilmages)

Kunst har igennem det seneste årti udviklet sig til et investeringsobjekt, der kan sammenlignes med investeringer i aktier, obligationer og ejendomme. Når afkastet af de forskellige typer af investeringer sammenlignes, viser det sig, at kunstpriserne årligt kun stiger med 3,97%. Hvorimod aktier indimellem næsten kommer ud med dobbelt så store stigninger per år. I tillæg er der hele problematikken omkring opbevaring og forsikring af kunst. Det kan hurtigt koste rigtig mange penge at forsikre dyre kunstværker, og det er jo også en omkostning, man skal regne med, når man investerer i kunst. Det slipper du helt for, når du handler med aktier.

Der er typisk også langt større finansielle omkostninger, hvis du vælger at investere i kunst fremfor, når du handler med aktier.

Et studie fortaget af Christophe Spaenjers viser dog, at kunst er begyndt at konkurrere med fysiske investeringsobjekter som guld, råvarer og fast ejendom. Det er blevet mere og mere almindeligt at investere i kunst, også selvom der er mere usikkerhed forbundet med det. Det skyldes blandt andet, at det kan være vanskeligt at prissætte kunst og kunstværker.

”Hvis du ikke beskæftiger dig særligt med kunst, så vil du have meget svært ved at forklare, hvorfor et billede skal koste 1.000 kroner og et andet 100.000, når billederne har den samme størrelse,” forklarer Jörg Rössel til Videnskab.dk

Kunst er ikke nogen ekstakt videnskab, men handler i høj grad om udbud og efterspørgsel. Aktier er selvfølgelig også afhængig af udbud og efterspørgsel, men her er parameter som regnskab og selskabsværdier også afgørende for, hvordan værdien prissættes. I bund og grund kan prissætningen være langt mere vanskeligt, når det kommer til kunst og kunstobjekter